torsdag 27 maj 2010

De fattiga i Lodz

Vilken roll spelar Förintelsen för oss idag? Förutom att den är en del av Europas historia som vi är skyldiga att minnas, om inte annat så för att vi ska kunna förstå vad som gjorde den möjlig (- naturligtvis så att vi kan förhindra att den upprepas).

Finns det något mer den kan lära oss? Ibland känner jag mig tveksam till det. Och jag kan till och med tycka att vi alltför ofta begränsar oss till att tala om nazismen som det arketypiskt onda. Inte så att jag har något behov av att förminska dess ansvar. Men väl så att jag värjer mig mot en historieskrivning som inte når längre än att beskriva kampen mellan det goda och det onda.

Men det finns andra berättelser. Till exempel Steve Sem-Sandbergs De fattiga i Lodz (Augustpris-vinnare 2009): "En roman som det judiska getto som nazisterna inrättade i den polska staden Lodz och om dess av nazisterna utsedda ledare, Mordechai Chaim Rumkowski, och hans vårutredda, mycket tvetydiga roll i förintelsen av de polska judarna. Det är en tjock bok, över 600 sidor, och den utgår från ett omfattande researcharbete. Men det är ingen dokumentär utan tvärtom en roman som på ett fascinerande sätt ger liv åt de människor som inte bara försökte överleva, utan också skapa en tillvaro som gav livet en mening.

Otroligt bra. Nästan omöjlig att lägga ifrån sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar