måndag 12 april 2010

Man kan alltid reta sig på Göran Skytte

Hade tänkt att jag skulle skriva något klokt; antingen om den bok jag håller på att läsa just nu (Jan Kjaerstad: Jag är bröderna Walker) eller det senaste numret av Situation Stockholm (som alltid på något sätt lyckas vända in och ut på ens föreställningsramar).

Men det var svårt att få till det, svårt att få något skrivet över huvud taget. Så vad gör man då? Jo, man letar upp någon gammal kolumn av Göran Skytte och retar upp sig på. Det brukar funka. Och det gjorde det den här gången också.

För en tid sedan upptäckte Göran Skytte att det finns fattiga i Sverige, och följaktligen har han skrivit en krönika över detta. Inte så att han bemötat sig om att ta reda ens på några grundläggande fakta i ämnet - så har han t.ex. fått för sig att fattigdomen i Sverige kan beskrivas med begreppet working poor (i själva verket är det ett begrepp som brukar användas för att särskilja fattigdomen i länder som USA från länderna i västeuropa och Skandinavien).

Men det gör inte så mycket, för egentligen ville Göran Skytte nog bara ta upp ämnet för att få tillfälle att - på sitt nuförtiden sedvanliga moraliserande sätt - beklaga sig över den andliga fattigdom som han ser breda ut sig i Sverige. Ack ja ...

(Se där - det gick att få till en text idag också!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar